U bevind zich in: Medisch Blog Is dit gezonder? honing ipv ‘gewone’ suiker en bakken in kokosvet?

Is dit gezonder? honing ipv ‘gewone’ suiker en bakken in kokosvet?

Is honing gezonder dan ‘gewone’ suiker en is bakken in kokosvet gezond?

Mede dankzij Facebook, Instagram en de uitgesproken meningen van zelfbenoemde voedingsgoeroe’s is er ontzettend veel verwarring op het gebied van voeding ontstaan. Dagelijks zie ik verschillende ‘vage’ berichten rond circuleren die veel worden gedeeld terwijl deze berichten vaak nergens op gebaseerd zijn. Ik heb een paar ‘claims’ van deze berichten geselecteerd, wat vinden de voedingswetenschappers van deze berichten? Waar of niet waar?

‘Honing is gezond!’: NIET WAAR
Honing is een (vloeibare) vorm van suiker. Honing verschilt weinig met andere vormen van suiker zoals kristalsuiker en rietsuiker. Alle soorten suikers worden in je lichaam op dezelfde manier afgebroken, suiker is dus suiker.. Voor de vitaminen en mineralen hoef je ook al niet te kiezen voor honing, honing bevat namelijk een minimale hoeveelheid van deze goede stoffen [1]. Kortom: honing is net zo ongezond als ‘gewone’ suiker.

‘Bakken in kokosvet is gezonder dan bakken in olijfolie!’: NIET WAAR
Kokosvet (of kokosolie) bevat veel verzadigde vetten [2]. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol (dit is het ‘slechte’ cholesterol) wat vervolgens weer het risico op hart- en vaatziekten verhoogd [3]. Over het algemeen geldt, hoe vloeibaarder of zachter het vet, hoe minder verzadigde vetten in het vet zitten (denk aan roomboter, roomboter is hard bij kamertemperatuur en is een grote bron van verzadigde vetten) [4].

Onverzadigde vetten zijn gezonder dan verzadigde vetten (je kunt dit onthouden door de o van oké). Olijfolie bevat juist veel van deze onverzadigde vetten [4]. Wanneer verzadigde vetten worden vervangen door onverzadigde vetten (vervang bijvoorbeeld kokosvet of roomboter voor olijfolie) dan verlaag je juist het risico op hart- en vaatziekten [3]. Bakken in kokosvet (of kokosolie) en roomboter is dus juist ongezonder dan bakken in olijfolie. Kies daarom altijd olijfolie (of andere zachte oliën) boven kokosvet!

 

Over de auteur:
Mijn naam is Jasmijn van der Linde en ik ben werkzaam bij Twizst. Sinds vorig jaar heb ik mijn bachelor Voeding en Gezondheid behaald aan de Universiteit van Wageningen. Op dit moment ben ik bezig met afstuderen voor de master Voedingsepidemiologie, dat houdt in dat ik mij bezig hou met onderzoek naar voeding en verschillende ziekten. Voedingswetenschap is dus echt mijn grote passie! Daarom ga ik vanaf nu elke maand, afwisselend met verschillende andere schrijvers, artikelen plaatsen in de Twizst nieuwsbrief over (sport)voeding en gezondheid. Hou ook onze website in de gaten! 😊

Heb je een andere voedingsclaim gespot waar je graag opheldering over zou willen? Spreek mij (of mijn
collega’s) gerust aan bij de balie of laat het even weten via info@twizst.nl!

Bronnen
[1] Voedingscentrum. (2019). Is honing gezonder dan suiker? Geraadpleegd op 8 juni 2019, van
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-
voedingsstoffen/is-honing-gezond.aspx

[2] Voedingscentrum. (2019). Is kokosolie gezond? Geraadpleegd op 8 juni 2019, van
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-
voedingsstoffen/is-kokosolie-gezonder-dan-zonnebloemolie.aspx

[3] Voedingscentrum. (2019). Is verzadigd vet slecht voor je? Geraadpleegd op 8 juni 2019, van
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-
voedingsstoffen/is-verzadigd-vet-slecht-voor-je.aspx

[4] Voedingscentrum. (2019). Verzadigd vet. Geraadpleegd op 8 juni 2019, van
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verzadigd-vet.aspx