U bevind zich in: Medisch Blog Slapen is gezonder dan je denkt!

Slapen is gezonder dan je denkt!

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid en een gezond gewicht. Zo kan een tekort aan slaap leiden tot een verhoogd risico op diabetes type 2 [9]. Ook bewijzen steeds meer onderzoeken dat een tekort aan slaap wordt geassocieerd met een hogere energie-inname en een verandering in eetgedrag [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7].

Hoe een tekort aan slaap precies zorgt voor een hogere energie-inname en een verandering in eetgedrag is vrij ingewikkeld, wetenschappers zijn er op dit gebied nog niet 100% uit. Wat de wetenschap wel duidelijk lijkt te hebben is dat twee belangrijke hormonen, namelijk ghreline en leptine, veranderen bij een tekort aan slaap [6]. Ghreline is een honger-hormoon dat wordt geproduceerd door de maag. De concentratie ghreline in je lichaam is vaak op zijn hoogst voor etenstijd: het moment dat je honger begint te krijgen. Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd door het vetweefsel en heeft samen met verschillende andere hormonen de rol om te zorgen voor een verzadigingsgevoel [8].

Onvoldoende slaap kan leiden tot een verhoging in ghreline, wat vervolgens zorgt voor een versterkt honger gevoel. Leptine wordt daarentegen verminderd door slaap tekort, wat zorgt voor een verminderd verzadigingsgevoel. Deze 2 veranderingen in hormoonlevels zorgen samen voor een versterkt honger gevoel en een verlaagd verzadgingsgevoel [6]. En dit kan ten slotte leiden tot een hogere energie inname, wat weer kan zorgen voor overgewicht [7].
Kortom, slapen is gezond! Natuurlijk is voldoende slapen niet voldoende om een goede gezondheid te behouden. Een goed slaappatroon in combinatie met een gezond en gebalanceerd eetpatroon is van groot belang om gezond te blijven [9].

Over de auteur:
Mijn naam is Jasmijn van der Linde en ik ben werkzaam bij Twizst. Sinds vorig jaar heb ik mijn bachelor Voeding en Gezondheid behaald aan de Universiteit van Wageningen. Op dit moment ben ik bezig met afstuderen voor de master Voedingsepidemiologie, dat houdt in dat ik mij bezig hou met onderzoek naar voeding en verschillende ziekten. Voedingswetenschap is dus echt mijn grote passie! Daarom ga ik vanaf nu elke maand, afwisselend met verschillende andere schrijvers, artikelen plaatsen in de Twizst nieuwsbrief over (sport)voeding en gezondheid. Hou ook onze website in de gaten! 😊

Vragen over voeding, interesse in een bepaald onderwerp dat je graag besproken zou zien worden of ben je het juist ergens totaal niet mee eens? Spreek mij of een van de andere schrijvers gerust aan of stuur een mailtje naar info@twizst.nl!

Referenties bij dit artikel
[1] Brondel, L., Romer, M. A., Nougues, P. M., Touyarou, P., & Davenne, D. (2010). Acute Partial Sleep Deprivation Increases Food Intake in Healthy Men. American Journal of Clinical Nutrition, 91(6), 1550–1559. http://doi.org/10.3945/ajcn.2009.28523
[2] Broussard, J. L., Kilkus, J. M., Delebecque, F., Abraham, V., Day, A., Whitmore, H. R., & Tasali, E. (2016). Elevated Ghrelin Predicts Food Intake During Experimental Sleep Restriction. Obesity, 24(1), 132–138. http://doi.org/10.1002/oby.21321
[3] Haghighatdoost, F., Karimi, G., Esmaillzadeh, A., & Azadbakht, L. (2012). Sleep Deprivation Is Associated With Lower Diet Quality Indices and Higher Rate of General and Central Obesity Among Young Female Students in Iran. Nutrition, 28(11–12), 1146–1150. http://doi.org/10.1016/j.nut.2012.04.015
[4] Markwald, R. R., Melanson, E. L., Smith, M. R., Higgins, J., Perreault, L., Eckel, R. H., & Wright, K. P. (2013). Impact of Insufficient Sleep on Total Daily Energy Expenditure, Food Intake and Weight Gain. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 110(14), 5695–5700. http://doi.org/10.1073/pnas.1216951110
[5] Spaeth, A. M., Dinges, D. F., & Goel, N. (2013). Effects of Experimental Sleep Restriction on Weight Gain, Caloric Intake, and Meal Timing in Healthy Adults. Sleep, 36, 981–990. http://doi.org/10.5665/sleep.2792
[6] Spiegel, K., Tasali, E., Penev, P., & Van Cauter, E. (2004). Brief communication: sleep curtailment in healthy young men is associated with decreased leptin levels, elevated ghrelin levels, and increased hunger and appetite. Annals of Internal Medicine, 141(11), 846-850.
[7] Weiss, A., Fang, X., Storfer-Isser, A., Thomas, A., Ievers-Landis, C. E., & Redline, S. (2010). The Association of Sleep Duration with Adolescents’ Fat and Carbohydrate Consumption. Sleep, 33(9), 1201–1209.
[8] Gale, S. M., Castracane, V. D., & Mantzoros, C. S. (2004). Energy homeostasis, obesity and eating disorders: recent advances in endocrinology. The Journal of Nutrition, 134(2), 295-298.
[9] Crispim, C. A., Zalcman, I., Dáttilo, M., Padilha, H. G., Edwards, B., Waterhouse, J., Tufik, S., & de Mello, M. T. (2007). The Influence of Sleep and Sleep Loss upon Food Intake and Metabolism. Nutrition Research Reviews, 20(2), 195–212. http://doi.org/10.1017/S0954422407810651