U bevind zich in: Medisch Blog Vitamine Zee: Let’s talk about fish!

Vitamine Zee: Let’s talk about fish!

Vis is beroemd om zijn omega-3 vetzuren! Maar wat zijn deze vetzuren precies en waarom valt vis niet simpelweg te vervangen door visoliecapsules?

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn bekende omega-3 vetzuren maar ook alfa-linoleenzuur (ALA) is een omega-3 vetzuur. EPA en DHA zijn vooral te vinden in vette vis, zoals zalm, makreel, haring, forel en sardines. EPA en DHA zijn ook aanwezig in schaal- en schelpdieren en in mindere mate in magere (wit)vis. ALA is te vinden in walnoten, lijnzaadolie, sojaolie, raapzaadolie en in kleine hoeveelheden in groene bladgroenten en vlees [1].

Eenmaal in de week vette vis eten (zalm, makreel, haring) geeft veel positieve gezondheidseffecten [2] maar op dit moment is de wetenschap er nog niet helemaal uit waarom het eten van vis zo gezond is. Omega-3 vetzuren zouden kunnen bijdragen aan de positieve gezondheidseffecten van vis maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Een voorbeeldje, een recente analyse (2018) van een combinatie van verschillende studies vond geen effect van omega-3 vetzuren met betrekking tot cardiovasculaire gezondheid [3].

Daarom is het op dit moment niet te zeggen dat het eten van (vette) vis kan worden vervangen door het slikken van visoliecapsules. Ook maakt een enkele stof een voedingsmiddel niet gezond of ongezond, vaak maakt een combinatie van verschillende stoffen een voedingsmiddel gezond of juist niet. Met vis (en schaal- en schelpdieren) is dit hetzelfde verhaal, vette vis bevat bijvoorbeeld in zijn geheel veel extra positieve stoffen (zoals eiwit, vitamine D en A en verschillende mineralen) dan enkel omega-3 vetzuren [2].

Het Voedingscentrum adviseert om 1 keer per week (vette) vis te eten, niet alleen voor een portie omega-3 vetzuren maar ook voor je wekelijkse dosis vitamine zee! 😊Ennn.. vis is natuurlijk gewoon ontzettend lekker!

Over de auteur:
Mijn naam is Jasmijn van der Linde en ik ben werkzaam bij Twizst. Sinds vorig jaar heb ik mijn bachelor Voeding en Gezondheid behaald aan de Universiteit van Wageningen. Op dit moment ben ik bezig met afstuderen voor de master Voedingsepidemiologie, dat houdt in dat ik mij bezig hou met onderzoek naar voeding en verschillende ziekten. Voedingswetenschap is dus echt mijn grote passie! Daarom ga ik vanaf nu elke maand, afwisselend met verschillende andere schrijvers, artikelen plaatsen in de Twizst nieuwsbrief over (sport)voeding en gezondheid. Hou ook onze website in de gaten! 😊

Vragen over voeding, interesse in een bepaald onderwerp dat je graag besproken zou zien worden of ben je het juist ergens totaal niet mee eens? Spreek mij of een van de andere schrijvers gerust aan of stuur een mailtje naar info@twizst.nl!

Referenties

[1] Voedingscentrum. (2019). Omega 3. Geraadpleegd op 2 maart 2019, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspx

[2] Voedingscentrum. (2019). Vis. Geraadpleegd op 2 maart 2019, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vis.aspx

[3] Abdelhamid, A. S., Brown, T. J., Brainard, J. S., Biswas, P., Thorpe, G. C., Moore, H. J., ... & Song, F. (2018). Omega‐3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews, (11).